Spletna poslovalnica

КД Фондови со нова депозитарна банка - Шпаркасе банка

објавено на faktor.mk,

Шпаркасе Банка Македонија почнувајќи од 20.10.2017г. ги презеде активностите на депозитарна банка на инвестициските фондови со кои управува КД Фондови АД Скопје. По добиеното одобрение од Комисијата за хартии од вредност на Р. Македонија, Шпаркасе Банка Македонија стана депозитарната банка на инвестициските фондови КД БРИК, КД НОВА ЕУ, КД ТОП БРЕНДОВИ и КД КЕШ ДЕПОЗИТ.

Банката во изминатите години посветено ја развиваше понудата на финансиски и нефинансиски производи и услуги и создаде широко портфолио на т.н. „финансиски супермаркет“, каде што граѓаните и компаниите на едно место можат да ги добијат потребните услуги од банкарското работење, лизингот, осигурувањето, а отсега и за инвестициските фондови.

„КД Фондови е дел од меѓународната финансиска групација KD Group, која поседува 25-годишна традиција во управувањето со средства, преку една милијарда евра пазарна актива и 29 инвестициски фонда под управување. Во Македонија сме присутни од 2008-ма година и нудиме дисперзирано портфолио од фондови, чии инвестициски политики се креирани за да одговорат на потребите на различен профил на вложувачи – од традиционалните штедачи, па сѐ до софистицираните институционални инвеститори. 

Соработката со Шпаркасе банка како институција трае речиси десет години. Со одлуката да им ја доделиме одговорноста за “чување” на средствата на фондовите со кои управуваме, ја искажуваме нашата верба и посветеност за понатамошен развој на партнерскиот однос. Користејќи ја деловната мрежа, стручниот тим и репутацијата на реномираниот партнер, очекувањата ни се да се доближиме до граѓаните и фирмите, овозможувајќи им  поголема информираност за нашите продукти, како и за бенефитите од вложувањето во фондови – изјави м-р Лазе Камчев, главен извршен директор на КД Фондови АД Скопје.

„Со КД Фондови АД Скопје соработуваме повеќе години, на локално и групациско ниво. Имајќи ги во предвид развојните трендови кај нив и кај нас, оваа година го подигнуваме нивото на соработка и во делот на услугата депозитарна банка за нивните отворени инвестициски фондови. Во овој дел, можеме да кажеме дека и во идниот период ќе продолжиме со проширување на соработката во други сегменти кои се од важност и за двете финансиски институции. Само да потсетиме, со основањето на новата Дирекција за услуги со хартии од вредност, Шпаркасе Банка во изминатиот период ги имплементираше сите услуги со хартии од вредност кои се предвидени со домашната регулатива. Со ова на нашите клиенти им овозможивме користење на сите услуги во делот на хартиите од вредност и финансиските пазри на едно место.“ – изјави директорот на секторот за управување со средства, г. Петар Трпески. Назад
ЗА ДРУШТВОТО
КАТАЛОГ
ЕДУКАЦИЈА
НОВОСТИ
КАЛКУЛАТОР
Регистрација за е-весник
Brezplačni telefon 080 80 24