Spletna poslovalnica

Суровата нафта со највисока цена од 2014 година

И покрај малата корекција во последниве денови, цената на суровата нафта на глобалните пазари на стоки е највисока од ноември 2014 година. Главна причина за растот е влијанието на економските санкции против Иран од страна на САД и нејзините сојузници, со цел да се забрани или барем сериозно да се спречи извозот на сурова нафта и на тој начин да се доведе до доволно голем пад на понудата, што би можело да го разниша глобалниот енергетски пазар.Цената на двете најчесто користени нафти, Брент и WTI, речиси тројно се зголеми од јануари 2016 година до денес. На крајот на 2015 година и на почетокот на 2016 година беше постигната согласност помеѓу ОПЕК и картелите (и некои други помали земји) за ограничување на растот на производството на нафта, со цел да се стабилизира глобалниот пазар на нафта, кој се соочуваше со екстремно прекумерна понуда. Повеќето аналитичари во првите месеци од договорот не придадоа големи можности за успех, но досега се покажаа како исклучително успешни.

Главната причина за растот на цената на нафтата за оваа година, во голема мера се должи на економските санкции од страна на САД (и нивните сателити) насочени против Иран, поради наводни неусогласености со условите на нуклеарниот договор. САД "ги молеа" своите сојузници да ја прекинат секоја економска соработка со Иран во ноември. Неуспехот да се почитува "барањето", автоматски ќе ги предизвика истите економски санкции кон секоја земја што не е во согласност со "желбата на САД". Се разбира, ова (првенствено) се однесува на трговијата со иранската нафта (која не е увезена од Американците и нема да биде предмет на непријатности поврзани со потрагата по нови деловни партнери, најверојатно хотелите да соработуваат со различни трговски услови), чиј извоз покрива скоро 3% од дневната потрошувачка или 3 милиони од 100 милиони барели дневно. Губењето на иранското производство би било доволно големо за да се избегне рамнотежата на светскиот пазар на нафта, што се одразува и во порастот на цените. Сè уште не е јасно како Индија и, пред сè, Кина, најголемите потрошувачи на иранската сурова нафта, ќе реагираат на повикот на САД. Кина неодамна почна да ги користи иранските танкери за транспорт на сурова нафта. Кина често се покажува како многу генијална и се верува дека, при појава на трговска војна, не само што ќе биде главна сила, дури и ќе ги прифати "странските" правила на игра. Во овој случај, нема да постои баланс на пазарите на нафта, што ќе предизвика "надуена" цена на течното злато, која нема да биде одржлива.   
Назад
ЗА ДРУШТВОТО
КАТАЛОГ
ЕДУКАЦИЈА
НОВОСТИ
КАЛКУЛАТОР
Регистрација за е-весник
Brezplačni telefon 080 80 24